Solok Ikan
Bahan-bahan:
1. Ikan kembung segar bersaiz sedang.
2. Patahkan ekor ikan
(repih tulang)
3. Patahkan kepala ikan
(repih kepala)
4. Cabut tulang tengah perlahan-lahan.
5. Asingkan isi ikan dari kulitnya.
(Biar berbentuk seekor ikan)
Cara-caranya:
1. Isi ikan ditumbuk lumat.
2. Campur bawang putih + bawang merah + halia + sedikit garam+sedikit gula+kelapa parut
kemudian tumbuk sampai lumat.
3. Pecahkan 3 biji telur.
4. Gaul hingga sebati.
5. Masukkan ke dalam kulit kulit ikan ( biar berbentuk seekor ikan yang sempurna).
6. Goreng sampai lumat.
Jeng... jeng.. jeng... siap untuk dihidang.
4. Gaul hingga sebati.
5. Masukkan ke dalam kulit kulit ikan ( biar berbentuk seekor ikan yang sempurna).
6. Goreng sampai lumat.
Jeng... jeng.. jeng... siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment